browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

008. Sporades – 2011 – Ziua 4. Marti, Alonissos

Posted by on March 8, 2012

M-am trezit de dimineata, cam pe la 7.00, inaintea celorlati, aerul racoros al diminetii se strecurase prin deschiderea sacului de dormit si imi cam inghetasera tzurloaiele. Dealtfel, eu alesesem sa il las pe Cosmin sa doarma singur, in cabina prova, eu stabilindu-ma pe bancheta de langa masa de navigatie de teama raului de mare. Alegerea a fost perfecta,  pare-se eu sunt cam matinal si asa nu deranjam pe nimeni dimineata, iar seara poti sa tai si lemne pe mine ca daca mi-e somn, adorm.

Primu lucru, am facut o plimbare pe dealul de sub biserica din Linaria pentru a putea arunca o privire catre mare. Vantul batea destul de tare in zona expusa (cam 15-20 noduri, in rafale), dar in mod cert, mai slab decat ieri. Sus se afla si francezul de pe velierul care era tras la cheu in apropierea noastra -un “Elan” cam batraior dar echipat cu vele de furtuna, o mica eoliana, vreo 2 panouri fotovoltaice. Am stat de vorba si i-am povestit de incercarea de plecare de ieri. Concluzia lui “It was stupid not to use sails at all”. Cam avea dreptate, noi am incercat sa mergem doar cu motorul si asta a facut barca destul de instabila. Am mai stat putin de vorba, am mai povestit cate ceva iar apoi omul mi-a zis de prognoza care se inrautatea. Daca nu plecam dimineata atunci riscam sa stam pe insula pana sambata caci furtuna care facuse o plimbare spre Turcia se intorcea si apoi o lua spre sud. Am coborat la barca, l-am trezit pe T si l-am chemat sa  stea de vorba si el cu francezul. Sfaturile francezului : plecati acum, folositi velele, nu mergeti spre nord ca acolo e vreme rea rau.

Vreme rea

Pe la 9 eram toti echipati si gata de plecare cu destinatia Alonissos. Plecarea s-a facut fara probleme, am iesit din golf pe un vant de 15-20 noduri  si valuri semnificativ mai mici ca in ziua precedenta. Vantul a fost initial de Forta 6 apoi a scazut la 5 si in final am ajus pe un F4 .

Skiathos - Alonissos

Am fost cu mult mai relaxati, dupa cum se vede mai jos.

Skipper sparge seminte

Skipper sparge seminte

Combaterea raului de mare cu bere

Combaterea raului de mare cu bere

Am ajuns in Alonissos, Patitiri pe la 3 PM si am intrat in port cu vant din pupa, asa ca T a tras la mal cu un “mediteraneean mooring” ca un maestru, fara nici un incident. Inca trebuie lucrat putin la comunicarea skipper Bogdan – omul de la ancora (Cosmin) care nu prea auzea indicatiile. Probabil trebuie pus un repetor intre ei sau ambii sa isi faca o revizie la urechi. Evenimentul a fost filmat de mine asa ca avem dovezi ca totul a decurs foarte frumos.

Alonissos

In Patitiri am descoperit o marina exact ca in descrierea din cartea pilot : o hula cacacioasa legana enervant barca asa ca am mai pus niste baloane catre mal, mai ales ca ferry-ul care urma sa plece era de asteptat sa faca ditamai valurile.

Best Man in Patitiri

V

Vedere de sus asupra marinei din Alonissos

T a platit portul (3 Euro) si a facut formalitatile de intrare cat eu m-am dus dupa scutere.
Am inchiriat scutere dupa o negociere in care mi-am demonstrat maiestria. Mi-a cerut grecul 15 euro/bucata/zi, i-am oferit 25 E / 3 bucati iar tipul a acceptat suspect de usor mai ales ca scuterele erau absolut noi (cu tipla pe ele, 0 km). Cand ne-a cerut actele si i-am spus ca avem toti “categoria A” omul a parut profund dezamagit in timp ce verifica permisele cu mare atentie. Abia atunci am inteles de ce a lasat la pret asa abrupt. Nu concurenta ci siguranta ca o sa ne ceara iar mai mult ca nu avem permise pentru moto l-a facut sa lase pretul. Dar si-a luat teapa ! 4 din 6 aveam permise moto.
Plimbarea pe insula a fost light, am vazut orasul de sus, poze, cumparaturi (mici cadouri pentru copii si neveste) si ne-am intors la barca. Insula e foarte frumoasa insa mult mai putin salbatica ca Skyros-ul.

Alonissos - peisaj

Gift shop grecesc

Patitiri

Straduta

Flori de primavara

In plaja din Patitiri am facut baie eu si cu Dan (eu cu neoprenul pe mine, Dan, doar cu cagula). Am mai facut 1 saritura de pe barca si o trecere pe sub chila, asa, ca sa ma simt bine si apoi m-am dus la restaurant unde baietii ne asteptau.
Inca o repriza de mancat, de data asta am bagat scoici si peste. Bune ambele feluri. Scoici mai bune mancasem in Halkidiki, dar si astea erau inca in zona de “bune”.
Pe seara am mai bagat o plimbare spre nordul insulei, doar 2 scutere (T si Adi au ramas la barca). Mi-a placut mult, mai ales ca aerul era foarte ionizat si parfumat (combinatia mare-primavara-padure de pini este exceptionala). Am mers pana la Steni Vala unde am gasit un mic port mult mai adapostit decat Patitiri si fara hula aia enervanta. Data viitoare voi alege acest loc pentru innoptat.

Ne-am culcat in leganat de barca, dupa un pocker la care eu am pierdut primul. Baietii au terminat dupa ce am adormit eu, Cosmin fiind cel care a castigat tot.

La 4 m-am trezit si am deschis “usa” ca sa intre aer. Apoi mi-am bagat nasul in sacul de dormit si … som de voie.
Pe la 5 dimineata a plecat ferry-ul si cum era de asteptat barca a inceput sa se legene ingrozitor. Am auzit barca vecina izbindu-se de chei asa ca am sarit din somn si am pornit cu viteza pe scari in sus ca sa ma asigur ca noi nu vom avea aceeasi problema. Din nefericire cand am deschis “usa” (care este de fapt un geam vertical care se scoate spre in sus) nu am tras si capacul de deasupra (cel orizontal), asa ca m-am izbit cu putere cu capul in geamul gros si am cazut inapoi in barca. Am revenit, am iesit si m-am asigurat ca totul era ok. Intre timp T iesise si el, la timp ca sa ma vad luand geamul in cap si sa faca apoi misto de mine.

Ferry-ul, seara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *